Wolin z rybą na talerzu 2023
Kolejna edycja projektu Wolin z rybą na talerzu miała już zasięg ogólnopolski. Stowarzyszenie „Szczecińska Grupa Producentów Ryb” w ramach porozumienia partnerskiego z Wolińskim Stowarzyszeniem Rybaków współuczestniczyło w realizacji operacji z wykorzystaniem środków unijnych z Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” w ramach Priorytetu 5. Wspieranie obrotu i przetwarzania, w zakresie działania 5.3 „Środki dotyczące obrotu”, o którym mowa w art. 68 Rozporządzenia nr 508/2014.
Zakres operacji: art. 68 ust. 1 lit. g Rozporządzenia nr 508/2014 – prowadzenie regionalnych, krajowych lub transnarodowych kampanii komunikacyjnych i promocyjnych służących podniesieniu poziomu publicznej świadomości na temat zrównoważonych produktów rybołówstwa i akwakultury. Cel operacji: Poprawa organizacji rynku produktów rybołówstwa i akwakultury. Operacja polegała na opracowaniu i realizacji kampanii informacyjno-promocyjnej pn. „Wolin z rybą na talerzu” promującej spożycie ryb, służącej podniesieniu poziomu publicznej świadomości na temat zrównoważonych produktów rybołówstwa i akwakultury. Kampania miała budować potrzebę spożywania świeżych ryb, z pokazaniem ich atrybutów i właściwości oraz świadomość zdrowej diety w oparciu o produkty rybne, ze szczególnym zwróceniem uwagi na świeże polskie ryby poławiane w rejonie Wyspy Wolin i w Zalewie Szczecińskim oraz na lokalne produkty z ryb.
![]() |
![]() |